over-bruggen

In opdracht van het What if Lab (Dutch Design Foundation) en het innovatieteam van het Programmabureau Bruggen & Kades van de gemeente Amsterdam (PBK).

UPDATE The actual implementation of the concept designs on the bridges in Amsterdam will come to live in a pilot between January and July 2024. MOVIE INNOVATIE EXPO 2023 ARTIKEL WHAT IF LAB

Amsterdam heeft ongeveer 1800 bruggen. Vele daarvan zijn nooit bedoeld voor het zware verkeer dat er tegenwoordig overheen gaat. Een mogelijkheid om de bruggen te sparen is het afsluiten voor auto- en vrachtverkeer. Maar hoe leg je dat uit aan de bewoners? En wat doe je met die vrijgekomen ruimte?
Voor ons als ontwerpteam in samenwerking met buurtmaker Arjen Heus een prikkelende uitdaging. We lieten de Amsterdammers mee participeren, om niet voor, maar mét hen te brainstormen. Dat proces leverde zeer waardevolle input op, met een voorkeur voor sociale activiteit en aandacht voor verlichting en groen. 

Wij namen de stem van Amsterdam mee in het voorstel en ontwikkelden een herkenbare identiteit met drie concepten die modulair en combineerbaar zijn, en duurzaam en onderhoudsarm.

De drie concepten huiskamer, verhalen en modulair zitten & spelen en de daaruit vloeiende ontwerpen zijn in een wisselende samenstelling implementeerbaar in de stad. Op de bruggen ontstaan vrije plekken van luie stoelen, podia en verhaal-kaders, en een modulaire ruggengraat scheidt het fietsverkeer en het verblijfsgebied. Het geheel vormt een herkenbare identiteit, passend bij het karakter van Amsterdam en door lokale participatie tot stand gekomen.